Val till Europaparlamentet 2024

09.06.2024

Söndag den 9 juni är det val i Sverige till Europaparlamentet. 

Då får du en möjlighet att rösta fram dina representanter till Europaparlamentet för de kommande fem åren.

Om du fått ett röstkort så får du rösta i valet. Förtidsröstningen öppnar den 22 maj och man kan förtidsrösta fram till valdagen söndagen den 9 juni. 

Om du tycker det är svårt att rösta i förtidsröstningslokal eller vallokal så har du rätt att få hjälp av en röstmottagare som jobbar där. Röstmottagaren kan t ex hjälpa dig med att sätta kryss för en kandidat eller att hjälpa till att stoppa valsedeln i ett kuvert. Du har också rätt att lämna din rösta utanför lokalen. 

Om du inte kan komma själv till en vallokal finns det möjlighet att rösta med hjälp av ett bud. För att rösta med bud måste du beställa material. Det kan du göra på www.val.se eller hämta material i förtidsröstningslokal eller i vallokal. 

Linköpings kommun erbjuder också ambulerande röstmottagning. Det betyder att en röstmottagare kommer hem till dig så att du kan rösta. Ambulerande röstmottagning erbjuds från den 30 maj till och med klockan 17:00 på valdagen den 9 juni. 

Mer information om valet hittar du på valmyndighetens sida www.val.se och på Linköpings kommuns valsida www.linkoping.se/val. Om du inte hittar den information du letar efter kan du skriva till valnämndens kansli valnamndenskansli@linkoping.se eller ringa till Linköpings kommuns växel 013 - 20 60 00