Minnesanteckningar - Dialogmöte 2025-03-06

06.03.2025

En informations- och frågestund om civil krisberedskap ur ett funktionshinderperspektiv. Hur beredda är vi tex om elen eller vattnet försvinner eller om internet ligger nere? Därefter får vi veta lite om vad som planeras och genomförs inom fritidsområdet i kommunen. 

Ann-Christin Petersén, ordförande i Funktionsrätt Linköping, hälsar alla välkomna. 

Därefter tar Anders Näkne, vice ordförande, vid och förtydligar att vi inte ska informeras om krigsberedskap utan det gäller situationer då samhällets system och nätverk av någon anledning inte fungerar under en tid. Funktionshindrade personer kan då inte agera som andra. Elektricitet kan vara livsnödvändig för utrustning som behövs. Hur ska en person som inte ser kunna hitta vatten? Vad gäller nätet så är det ofta så att det behövs en app på telefonen för att öppna dörrar t.ex.

Två frågor som Anders Näkne ställer direkt till de inbjudna:

  • Får insatspersonal utbildning i krishantering?
  • Om personen i vanliga fall klarar sig själv med hjälpmedel, finns det då tillgång till tillfällig hjälp vid en samhällskris?

Niklas Johansson, Linköpings kommun, svarar att det dygnet runt finns fem tjänstemän i kommunen som har jour.

Han berättar vidare att civilt försvar bygger på samverkan, inte order. Det innebär att vi alla ska hjälpas åt. Beslut måste kunna tas snabbt i krislägen. Samverkan bör ske med övriga aktörer t ex elbolag och mobiloperatörer. Kommunens mål är att alla ska kunna få samma stöd som när inte krisläge råder.

Nationell suveränitet är en förutsättning för att detta ska fungera. Ett exempel är att Linköpings kommun är nästan dagligen utsatt för cyberattacker. I höstas hade kommunen en krisledningsövning. Det som "hände" var en cyberattack samtidigt som ett tåg spårade ur och ett ställverk exploderade.

Kommunen arbetar med att inrätta trygghetspunkter där man kan hämta vatten och ladda sin telefon tex.

Pengar finns till inköp av reservkraftverk men tillgången är dålig. Med det osäkra läget i Europa så är det en strykande åtgång på sådana. En annan sårbarhet i samhället är att 50% av alla livsmedel importeras.

För mer informationBilaga 1 - Civil Beredskap

Ann-Christin Petersén inflikar att det är också viktigt att kontanter inte försvinner som betalmedel. Funktionshindrade kan ha svårt att klara av andra betalmetoder.

Nu tar Lise-Lott Ardell och Linn Thurfjell över och berättar om beredskapen inom social omsorg (se bilaga 2).

Bilaga 2 - Beredskap inom social omsorg

De berättar att det finns 35 grupp- och servicebostäder med ca 6 platser på varje ställe. Personal på dagverksamhet är skyldig att hjälpa till vid boenden under kriser. Då prioriteras boenden före dagverksamhet. Personalen arbetar också schemalagt på fler enheter för att minska sårbarheten.

Planerat framåt är utbildning av chefer genom Socialstyrelsen.

Fråga: Om en person är beroende av respirator, hur gör man om elen försvinner? Svaret är att personen kanske måste flytta till ett annat boende för en tid.

Nu blir det kort paus för kaffe och sedan tar Andreas Hagström, kultur- ochfritidsförvaltningen, vid. Han uppskattar samarbetet med Funktionsrätt Linköping vid planering av tillgänglighet i nya anläggningar och säger att det har gett konkret resultat.

Han visar bildspel (se bilaga 3) om nya Tinnerbäcksbadet och beskriver med ord för de synskadade i lokalen.

Fråga: Kommer det att finnas ramp för rullstolar till utomhusbassängerna?

Svaret är att i badsjön kommer man att kunna rulla ner utan ramp.

År 2030 ska allt vara klart med badanläggningen (se bilaga 3).

→ Bilaga 3 - Nya Tinnerbäcksbadet/badanläggningen 

Planer och idèer som finns hos fritidsförvaltningen om möjliga nybyggnationer (se bilaga):

  • Bandyplan
  • Bandyhall med ev möjlighet till curling och boule
  • Ishall för parasport med no-fall-utrustning
  • Multihallen är på gång och ska vara färdig 2027. Tiden har kortats upp.

Bilaga 4 - Planer och idéer

Bilaga 5 - Multihall

Andreas Hagström betonar att förvaltningen vill ha fortsatt hjälp av Funktionsrätt Linköping med att identifiera tillgänglighetssvårigheter och hitta lösningar.

Ordförande Ann-Christin Petersén tackar och överlämnar Claes Laurents nya bok som tack för informations- och frågestunden.